Go to content Go to navigation Go to language switcher Go to search

weblogg › Tsantsa

Sista nytt

Kategorier

Arkiv

Linkar

Feeds

rss | atom

The Four Skulls Of Jonathan Drake

Tsantsa 4

Shrunken heads in Tintin.

Tsantsa 3

Tsantsa, that´s shrunken head in jivaro.

Pressmanns Witch Dr. Head Shrinker Kit

Tsantsa 2

Apropå gårdagens tsantsa-post
.

Comment

Tsantsa

download

I dag tänkte jag att vi skulle höra på ett litet ljudklipp som omhandlar min senaste vurm; krympta huvuden eller tsantsa som det heter på originalspråket. De finns på muséer – och hos privata samlare – världen runt och blev krypta av Jivaroindianerna i Ecuador.
Huvudkrympning blev tyvärr förbjudet på 1960-talet och i dag föregår diskussioner på muséer världen över huruvida man skall visa fram männskliga lämningar; om det är moraliskt försvarbart, eller om man till och med skall sända dem tillbaka till Ecuador…
Personligen har jag aldrig varit någon tillhängare av ge-tillbaka-til-ursprungslandet idéen när det gäller muséieföremål. Skall man då till slut stå där med en massa muséer som bara har grejer från det egna landet (Gäsp..!). Och så måste man t.ex. åka till Egypten för att se en mumie, eller Ecuador för en tsantsa.
Jag tor att problemet är att en del av de krympta huvudena är av relativt sent dato och det gör frågan lite känslig. Ett annat problem är nog att man i forskningskretsar är livrädd för att framställa människor som primitiva vildar. När det gäller det sista argumentet menar jag att man bara måste se till att informationen runt de krympta huvudena är tillräcklig och relevant, så att de inte bara blir skrämmande kuriosa…
I övrig ger ljudspåret en bra och komprimerad sammanfattning av fenomenet.
.
(Ljudet kommer för övrigt från Milwaukee Public Museum, dvs muséet i staden där Harley-Davidson startade och den dag i dag har sitt huvudkvarter… Tilfeldig..? Neppe..!)
.

(för mer info, kolla linkarna till höger: Head-Hunter)